hlb-projet-cite-de-la-mer_6.jpg

Maritime museum, Cherbourg

The permanent exhibition pavilion of the Cité de la Mer is a building located alongside the famous submarine Le Redoutable. Built in 2002 by the architects Studio Milou, it is a museographic space on 3 levels, designed to accommodate 1,000 visitors. To highlight the aquariums, modernize the scenographic path and offer a better working environment to the museum teams, we completely transform the interior spaces. In support of the scenographic proposals of our partner Pascal Payeur, we are enriching the palette of materials, with, for instance, bumpy stainless steel plates that reinforce the effect of immersion at the heart of the visit concept. Some architectural modifications were also necessary on the existing building: the tour now begins at the second floor level with the ascent of a large escalator to match the height of the highest aquarium in Europe, the entrance was modified; some floors were demolished to create views from the ground level and to free space, as in the new Jules Verne lounge, which is double-height and faces the aquarium.

Location
Cité de la Mer, Cherbourg (50)
Programme
Rénovation des espaces d'exposition du Pavillon des expositions permanentes
Client
Ville de Cherbourg-en-Cotentin
Team
Hardel Le Bihan Architectes (Benoît Fiton, chef de projet), Pascal Payeur (scénographe), Lydia Elhadad (muséographe), Patrick Hoarau (graphisme), Soheil Ghodsy Conseil (audio multimédia), TFPI (BET), Impedance (acoustique), 8'18' (éclairage), MOX (maîtrise d'ouvrage d'éxécution)
Surface area
1 600 m²
Cost
3,5 M
Calendar
Concours lauréat 2014, livré en 2019
Architectural team
Project manager(s)
Benoit Fiton
2019 Cherbourg-en-Cotentin Culture Exhibition Facility Museography Renovation
hardel-le-bihan-projets-cine-etoile-lila-12.jpg

Étoile Lilas cinema, Paris

2012 Culture Facility Paris
hlb-projets-cinema-bassins-a-flot-hall-ext.jpg

Cinema, Bordeaux

2021 Bordeaux Culture Facility
hardel-le-bihan-projets-brancion-3.jpg

Sport facilities and housing, Paris

Culture Housing Low carbon Mixed use On site Paris Sport Students Timber construction