hlb-projets-bureaux-cuvier-facade-principale.jpg

Offices Rue Cuvier, Montreuil

On the edge of Vincennes and Fontenay-sous-Bois, the site stretches lengthwise. To the west, it borders a large company headquarters, to the east a heterogeneous block destined to be transformed. We have positioned the buildings as parallel fingers with large, east-facing patios in order to offer a more urban facade to the developing city. The treatment of the ground floor clearly rhythms and sequences the project, providing both a human scale and a certain lightness. The block is opened up by a new pedestrian alleyway that crosses the project to provide daytime access between Rue Cuvier, Rue Lagny and Rue Robespierre. The palette of materials is deliberately limited, unadorned and coherent between exterior and interior. Wood is the common element that is seen throughout the glass–aluminium–concrete ensemble. At the top of the building, the fine grid of the building envelope is extended into a glazed balustrade without a top rail to express an evanescent crown, welcoming life up on the rooftops.

Location
Rue Cuvier, Montreuil-sous-Bois (93)
Programme
offices, activities
Client
Alios Développement
Team
Hardel Le Bihan Architectes, Mar & Boris(landscaping), Ingerop (structure), Arcora (facades), Lasa (acoustic engineering), Artelia (services), Addenda (sustainability), AE 75 (quantity surveyor), BOA Light (lighting)
Surface area
10 000 m2
Cost
25 M€
Calendar
Feasability 2017, completion in 2024
Materials
wood (curtain wall, floors and structure), aluminium (facade)
Certification
BREEAM Very Good, Well Core and Shell, HQE BD
Architectural team
Project manager(s)
Adriana Cavagna
Architects
Simon Ferré
Low carbon Montreuil-sous-Bois Office On site Timber construction
hardel-le-bihan-projets-charonne-2.jpg

Housing Charonne, Paris

2015 Housing Paris Timber construction
hlb-projets-annemasse-bamma-g1.jpg

Housing Etoile Annemasse

Annemasse Co-conception Housing On site Timber construction
hardel-le-bihan-projets-pont-grenelle-en-seine-2.jpg

Centre for higher education, Paris

2017 Co-conception Facility Mixed use Mobility Paris Students Timber construction
hlb-projets-ilot-bois-lyon-confluence-tour.jpg

Timber-frame city block, Lyon

High-rise building Housing Low carbon Lyon Mixed use Office On site Prefabrication Social housing Timber construction