Office building rue de Bercy

The studio is refurbishing and transforming 12,000 sqm of office space on Rue de Bercy in Paris' 12th arrondissement. The project opens up the building, which paradoxically had been cut off from its surroundings: housing the car park of the AccorHotels Arena, the ground floor turned its back on the green spaces of the Place Bernstein and the adjoining riverside park.
The entrance and lobby on Rue de Bercy are preserved, but the car park is reduced to a central pocket encircled by retail outlets that open to the exterior. At the centre of the building we have demolished the base (ground and first floors) of the original building to create an atrium bathed in natural light.
With regards massing, the building is lifted up to the height of the three protruding cylinders. The two corners are closed and the concrete walls of the cylinders demolished to create a large open floor plate on each floor for improved internal organisation. An 8-storey agricultural greenhouse will be built on the roof of the restaurant.
On the facade an inclination is incorporated which lightens the solid panels between glazed openings, while above, the spandrel panels are cut down to allow for more glazing and make the building appear lighter.

Location
61-69, rue de Bercy, Paris 12
Programme
offices, agricultural greenhouse, retail, restaurant, 24 parking spaces
Client
Axa
Client project manager
Redman
Team
Hardel Le Bihan Architectes (Thomas Mennesson HLB project leader), MOX (executive architects), Alto (sustainability), Evp (structure), Katene (MEP), Acef (facades), Meta (acoustics), Mugo (landscape architect), CC Ingénierie (lifts), Conceptions Nouvelles (kitchens), Softroom (decorating), Dal (quantity surveyor), Vpeas (specifier), Csd Faces (fire safety), Qualiconsult (Checking authority and fire safety)
Surface area
15,250 m² (offices 14,000 m², retail 500 m², restaurant 500 m², agricultural greenhouse 250 m²)
Cost
31,6 M€
Calendar
feasibility end 2015, design phase 2016-2017, site 2018-2020
Materials
enamelled ceramic, composite metal panels
Certification
Sustainable building, BREEAM, WiredScore
2018 Office Paris 12 Renovation Urban farming

Mixed use building, Nantes

2018 Housing Mixed use Nantes Office Prefabrication Retail

Housing units and offices, Nantes

2018 Housing Mixed use Nantes Office Prefabrication Retail Social housing Timber construction Urban farming

Three office buildings Rue Bingen, Paris

2015 Office Paris Prefabrication Renovation

Offices in Aubervilliers

2018 Aubervilliers Office Sport